Jak odhlučnit panelový byt?

23.11.2014 09:28

Máte hlučné sousedy a nevíte co dál? Tyto rady mohou pomoci vyřešit Váš problém.

Stěny a strop

 

Bydlíte v panelovém bytě a máte hlučné sousedy? Přemýšlíte jak problém řešit a jak byt odhlučnit? Především to nechte na odborníky. Kvalitní odhlučnění bytu vás rychle zbaví nepříjemného hluku od sousedů a navždy zpříjemní bydlení vám i vašim sousedům.

Odhlučnění bytů je poměrně žádaným typem rekonstrukce starších panelových bytů. Zaměřuje se především na stěny, strop, okna, dveře a podlahu. Co se týče stropu, používají se sádrokartonové podhledy s minerální vlnou, které navíc pomáhají ukrýt nedostatky a zabudovat osvětlení.

Jinou metodou je použití polystyrenových desek, které se připevní na strop. Nevýhodou tohoto řešení je nižší estetická hodnota. Polystyren se jednoduše hodí spíše do kanceláří, ale v běžné domácnosti příliš krásy nenadělá.

Sádrokarton se dá naopak lépe vzhledově upravit a má mnohem vyšší odolnost proti mechanickému poškození. U stěn se používají zvukově izolační panely, které se lepí na stěnu a dále upraví nebo takzvané akustické předstěny postavené před stávající stěnu. Kostru takové stěny tvoří hliníkové profily, které nepřenášejí zvuk dále do podlahy, stěn ani stropu.

Jako vhodnou alternativu k sádrokartonu lze použít i dřevěné nebo korkové obložení s celulózovou izolací.

Podlaha

 

Jak se zbavit hluku šířeného přes podlahu? Jedním z řešení je využití plovoucí podlahy. Zde je třeba zvolit správný druh podlahoviny, kterou tvoří nášlapná vrstva, plošná vrstva například v podobě OSB desky, překližky, sádrokartonu, dřevotřísky nebo betonu a izolační vrstva s akustickou izolací.

Za vhodnou nášlapnou vrstvou je možné zvolit téměř cokoli například parkety, PVC, dlažbu či koberce a do akusticko-izolační vrstvy je ideální použít skleněné nebo čedičové vlákna.