Nový rok, nový byt aneb jak se úspěšně přestěhovat

28.11.2014 09:22

Nový rok má znamenat nový začátek. Pokud jste to vzali doslova a hned ze začátku roku vás čeká stěhování do nového bytu, nepropadejte panice. Dá se to zvládnout i bez zbytečných nervů.

Zavoláte si stěhovací firmu?

Pokud zvládnete vystěhovat a odvézt všechen nábytek sami, ušetříte peníze, ale už ne čas a úsilí. Vzít veškerý majetek najednou zřejmě nezvládnete a budete se muset pro náklad několikrát vracet. Pokud si chcete ušetřit nervy, zavolejte si na pomoc profesionály - tedy některou ze stěhovacích firem.

Stěhovací firma vám věci nejen odveze, ale pokud budete chtít, i zabalí, vybalí a pěkně vyloží přesně tam, kde to potřebujete. Až si budete firmu na stěhování objednávat, ptejte se, kolik zaplatíte. Cena se odvíjí nejen z množství stahovaných věcí a z najetých kilometrů, ale také z detailů, jako je například patro, na kterém bydlíte, existence či neexistence výtahu a podobně.

Obecně platí, že firmy se sídlem v blízkosti vaší lokality a menší a méně známé firmy jsou o něco levnější. Vybírejte si firmu, která si nevybírá příplatek za stahování přes víkend, pokud se chcete stahovat právě v sobotu nebo neděli, což je u pracujícího člověka dost pravděpodobné.

Na stěhování se dobře připravte. Všechny věci ze skříní vyjměte a zabalte, sežeňte si papírové krabice nebo přepravky na menší náklad. Balte je tak, aby každou z nich unesla jediná osoba. Protože se při stahování často něco nedopatřením rozbije, vybírejte si stěhovací firmu, která je pro takový případ pojištěna.

„Našim klientům poskytujeme zapůjčení obalového materiálu pro účely stěhování zdarma. Dostane se jim také profesionálního poradenství. Pojištění veškerého stěhovaného majetku pak považujeme za samozřejmost“                                                                                                Eva Sittová - Stěhování Praha Radost

Lidé však chtějí co nejvíce ušetřit a proto se snaží vyřešit si většinu věcí svépomocí. Pokud tedy máte dostatek času, trpělivosti, trochu kondice, větší auto a pár přátel ochotných vám pomoci, stěhovací firmu nevolejte. Alespoň si trochu zasportujete.

Není to jen o nošení věcí

Stěhování však není jen záležitostí přemisťování nábytku z jednoho bytu do druhého. Je třeba ukončit nájemní smlouvu a dodávky energie, čili plynu a elektřiny, a samozřejmě i vody. Energetické společnosti i vodárna navštivte s předstihem nejméně deseti dnů, kdy sdělíte, že z bytu odcházíte. Společnosti s vámi k tomu datu ukončí smlouvu. Nezapomeňte si zapsat stavy hodin, které po vás budou vyžadovat energetické společnosti i budoucí majitel bytu.

Stěhovací upozorněte i telekomunikační společnosti, pokud vlastníte pevnou linku nebo připojení k internetu. Linku i internet můžete zrušit a na novém místě sepsat novou smlouvu, nebo si ji necháte převést do nového bydliště. Tato varianta je výhodnější, za zrušení si některé společnosti účtují zbytečně vysoké poplatky.

 

V novém bydlišti

Po úspěšném stěhování do nového domu nebo sepsání nájemní smlouvy v novém bydlišti je opět třeba navštívit energetické společnosti i vodárna, kde s vámi bude sepsána další smlouva o dodávkách elektřiny, vody a případně plynu. Pokud se jedná o pronájem bytu, pak s sebou nezapomeňte vzít i nájemní smlouvu.

Pokud měníte trvalý pobyt, musíte také po stěhování navštívit městský nebo obecní úřad, kde vám vystaví nový občanský průkaz. Stejná povinnost se váže k živnostenskému úřadu a finančnímu úřadu. Změnu nahlaste i na pobočce zdravotní pojišťovny, a to bez ohledu na to, zda podnikáte nebo jste zaměstnanec, na poště, u lékaře, v bance, svému zaměstnavateli, úvěrovým společnostem, dopravnímu úřadu a dalším společnostem, u nichž jste vedeni.