Zařizujete byt? 7 chyb, kterým se musíte vyhnout

12.12.2014 14:02

Při zařizování bytu se vyplatí vzít v úvahu několik pravidel, pomocí kterých se vám podaří vytvořit pohodlné místo, kde se budete cítit příjemně vy i vaši hosté.

 

Při zařizování interiéru si dávejte pozor na tyto chyby:

 

Koupíte vše, co vám padne do oka

Pokud vám chybí nábytek, nekupujte rovnou všechno! Promyslete si, co nejvíce potřebujete a v jakém stylu chcete svůj byt zařídit. Při nákupech dodržujte tento postup: nejprve si promyslete, co půjde na podlahu - koberec nebo parkety? V jaké barvě? Následně k podlaze dolaďte větší kusy nábytku - sedačku, křeslo, šatna, obývací stěnu, kuchyňskou linku a podobně. Teprve po nich přicházejí na řadu stůl a židle. Na posledním místě by měl být výběr dekorací a doplňků, záclon, obrazů a suvenýrů.

 

Přeplněný prostor

Nezaplňte prostor svého domova zbytečnými haraburdím! Příliš mnoho nábytku a doplňků působí rušivě a neorganizovaně. Nedávejte si na sedačku deset polštářků jen proto, že to tak dělají vaši známí. Nekupujte si stejný kus nábytku, který jste viděli u švagrové. Hromaděním zbytečností ztrácíte drahocenný prostor, aniž jste vytvořili hezčí atmosféru.

 

Napodobujete jiné

Bydlení by mělo odrážet váš vlastní smysl pro estetiku, nesnažte se proto o dokonalost. Teplo domova přece vytvářejí osobní věci, ke kterým máte určitý vztah. Pokud váš perfektně zařízený byt vypadá jako vystřižený z katalogu, pravděpodobně se v něm necítíte dobře. Navíc kdo v něm bude věčně udržovat sterilní pořádek?

 

Příliš mnoho doplňků

Má to být váš domov, ne galerie! Pokud neodoláte a nakoupíte desítky různých obrazů, fotek a suvenýrů, namísto bytu budete bydlet v muzeu či galerii. Nezapomínejte, že tyto předměty mají sloužit jako doplňky, nikoliv základní prvky bytového zařízení.

 

Maniakálně sledujete módní trendy

Nepodlehněte touze zařídit si byt podle nejmodernějších trendů. Ty se i tak mění každou chvíli a jejich tempo byste nestíhali ani finančně, ani psychicky. Nejlepší, co můžete udělat, je nákup klasických kousků, kterým čas neublíží a zároveň neprotiřečí vašemu vkusu.

 

Všude trčí kabely

Pokud vám ze všech koutů vykukují kabely, nebydlíte doma, ale v kanceláři. Kabely navíc vytvářejí dojem nepořádku. Pořiďte si na ně praktické a bezpečné kryty, které ochrání nejen vás a vaše hosty před klopýtnutím, ale i techniku před poškozením.

 

Stejné barvy, kam oko dohlédne

Pokud všechny stěny vymalujete stejnou barvou a dokonce s ní sladíte i nábytek, vašemu bytu bude kralovat nuda a stereotyp. Nebojte se kombinovat, naberte odvahu a experimentujte! Nemusíte obarvit celou stěnu, a také pečlivě vybírejte záclony, drapérie a různé materiály. Zajímavá kombinace barev dodá bydlení vzrušení a moderní šmrnc. Pokud vás barevné doplňky přestanou bavit, jednoduše vyměňte a zkuste něco zcela jiného.