Chystáte se na stěhování?

08.10.2014 14:54

Ať už to je z jednoho města do druhého, z jednoho sídliště na jiné, z bytu do bytu, z rodinného domu do bytu či opačně, nebo z jednoho pracoviště na nové - vždy máme z tohoto procesu menší trauma. Vše zorganizovat, na nic nezapomenout, nic nepoškodit a neztratit a mít to co nejrychleji za sebou. To jsou představy o ideálním stěhování.

Pomůcky na stěhování těžkých

Stěhování už zažila většina z vás a určitě to nebylo relaxační cvičení, při kterém byste si mohli odpočinout. Kromě fyzické námahy, která je nezbytná v případě takového osmého patra v paneláku bez nákladního výtahu až extrémní, hraje důležitou roli i logistika. Tento terminus technicus je skutečně namístě, neboť ideálně naplánovat stěhování od přípravné fáze až po spokojené usazení v novém prostoru je velmi náročné.

V minulosti byla hlavním krédem stěhování svépomoc, ale i dnes mnozí z vás určitě využívají přátel, známých či sousedů. Je to nejlevnější způsob, takže zároveň i logické řešení. No ne každý má takové možnosti a také ne každý je ochoten strávit po hodinách přípravy a balení ještě několik hodin nošením těžkých břemen nahoru-dolů po schodech. Právě proto není existence specializovaných stěhovacích společností náhodná, ale vzešla z požadavků trhu. Nuž a specialisté velmi dobře umí poradit, jak zvládnout stěhování bez stresu, poškození majetku - jednoduše profesionálně. Proto přinášíme několik důležitých informací pro ty z vás, kteří se rozhodnou přenechat stěhování na profesionály.

Dobrá příprava - základ úspěchu

 

Na úplném začátku byste jednoznačně měli znát záměr, se kterým se jdete stahovat. Je totiž důležité, zda se přesouváte na místo, kde plánujete bydlet dlouhodobě, nebo jde o krátkodobý pronájem. Souvisí s tím případná úprava nových prostor, daná dispozice bytu v pronájmu, kterou nemůžete měnit, množství nábytku, které budete moci do bytu nastěhovat apod. Ještě dříve než opustíte původní byt, nezapomeňte na odhlášení energií (elektřiny, vody, plynu) i rozhlasu a televize.

Balení se na první pohled může zdát jednoduché, ale ti, kteří se stěhováním zabývají déle, mohou vyprávět příběhy o krabicích od banánů a o rozbitých cennostech. Menší předměty byste měli sbalit do krabic, které nepřesahují rozměry 60 × 40 × 40 cm a jsou zhotoveny z pětivrstvé lepenky. Pokud použijete třívrstvou, může se stát, že materiál nevydrží, a pokud si vše sbalíte do velkých krabic, které budou muset nést dva lidé, může se spodní část rozpadnout.

Když už budete mít vše správně sbalené v krabicích, měli byste si na ně napsat, co v nich je. Určitě to oceníte při vybalování. Konečné uspořádání v novém příbytku může trvat i několik dní, během nichž by vám některé potřebné drobnosti mohly chybět. Takovou přípravu musíte absolvovat i při svépomocném stěhování a i když si na to zavoláte profesionální společnost. Pokud si vyberete druhé řešení, nepodceňujte výhody obhlídky. "Stěhováci" totiž potřebují mít kvůli co nejlepší optimalizaci práce co nejrelevantnější informace, takže nestačí, pokud do telefonu sdělíte, že jde jen o dva pokoje, ve kterých máte pár věcí, a že to bude práce na hodinku. Mohli byste být překvapeni, když vám po dvou hodinách začnou rozebírat nábytek, který se vcelku nevejde do dveří, nebo budete přemýšlet, jak vynesete piano.

 

Od výběru firmy až po placení

 

Podobně jako v jiných oblastech, i zde jsou profesionálové a stahovací společnosti, které se profesionálně jen tváří. Při výběru vám pomůže údaj, kolik let se firma stěhování věnuje, jakož i reference, na základě kterých si budete moci ověřit její spolehlivost. Jedním z nejdůležitějších faktorů, možná ještě důležitějším než cena, je pojištění. Každá stěhovací společnost musí do určité výše částky ručit za bezproblémový přesun vašich věcí a máte právo vidět fotokopii pojistné smlouvy. Seriózní společnosti disponují pojistkou vyšší než půl milionu korun, ale nezřídka se tato částka šplhá až nad hranici dvou milionů. Pokud máte problém s balením, můžete si objednat i tuto službu. Samozřejmě, zaplatíte za ni, ale budete mít jistotu, že se nábytek a doplňky nepoškodí. Na balení jsou nejvhodnější dostatečně pevné vlnité papíry, bublinová fólie, pětivrstvé kartonové krabice a pevné lepící pásky, podobně jako při průmyslové spedici.

Eva Sittová ze společnosti Stěhování Praha Radost k tomu dodává :

„Při jednání s našimi klienty dbáme na osobní přístup a náš proškolený personál jim rád poradí se všemi podrobnostmi. Obalový materiál pro stěhování u nás poskytujeme zdarma, rovněž pojištění stěhovaných věcí je u nás samozřejmostí.“

 

Prohlídka

 

Důležitost obhlídky jsme již zmínili. Je to první předpoklad úspěšného zvládnutí celého procesu stěhování. Pracovník stěhovací společnosti bude moci přímo na místě velmi přesně určit předpokládaný čas balení i samotného "přenášení" vaší domácnosti na jiné místo. Ověří, zda se všechny části nábytku budou dát vynést z bytu bez problémů, zjistí, jak dlouho bude výtah blokován, jaké nástroje a pomůcky budou potřebné apod. Můžete se domluvit i na případném balení, které zajistí stěhovací společnost. Na základě těchto informací vám bude moci předem říci i přibližnou cenu a vy si můžete naplánovat čas i potřebné finance. Při obhlídce se označí těžká břemena, jejichž stěhování podléhá zvláštní taxe a je odstupňované podle jejich druhu a hmotnosti.

 

Odkud a kam

Již v úvodu jsme říkali, že je několik způsobů stěhování, přesněji řečeno několik charakteristických tras. Nejkratší je výměna prostor v rámci jedné budovy - týká se to většinou kanceláří, ale výjimkou není ani stěhování v jednom panelákovém vchodu. Nejsložitější bývá přesun mezi vzdálenějšími městy, zejména při stěhování z rodinného domu do bytu. Pokud jste již stěhování zažili nebo pokud jste ho mohli pozorovat jako sousedé, určitě jste se setkali s tím, že rodina svépomocí povynášela všechny věci před dům ještě dříve, než se objevilo stěhovací auto. Ušetřila sice čas, ale shon při stěhování může snadno způsobit nepozornost, kterou mohou někteří "pozorovatelé" využít, a tak do nového bydliště nedorazí všechno. I takové jsou zkušenosti profesionálních stěhovacích firem, proto dokud přijede auto, hlídejte si svůj majetek. Při nakládání na něj dohlédnou pracovníci firmy.

Podle dohody se "stěhováky" může stěhování zahrnovat jen samotné naložení do auta před místem původního bydliště a vyložení na místě novém. V takovém případě půjde o kratší čas a méně peněz, než když vám budou nábytek balit, vynášet, převážet a pak ukládat v nových prostorách. Odpovědnost za bezproblémové stěhování však nese společnost jen v takovém rozsahu, na jakém se předem dohodnete. Pokud po dovozu a složení před novým bytem podepíšete předávací protokol, ve kterém potvrdíte, že nábytek a doplňky přišli v pořádku, ale během svépomocné stěhování do interiéru se poškodily či ztratili, reklamaci vám nikdo neuzná.

Od čeho závisí cena

 

Cenotvorba stěhovacích společností se může v některých položkách lišit, ale základní údaje - odpracované hodiny a ujeté kilometry jsou stejné. V nich se započítávají náklady na přepravu a práce zúčastněných zaměstnanců firmy. Tyto dvě položky jsou při určování ceny nejdůležitější. Třeba si dávat pozor na "chytáky", které vás mohou při konečném účtování překvapit. Ceníky totiž bývají koncipovány tak, že hodinová sazba na jednoho pracovníka je nižší než u konkurence, ale kromě ní zaplatíte i tzv. stojné stěhovacího auta. A to může představovat při stěhování čtyřpokojového bytu docela slušnou částku.

Dopředu si třeba dohodnout i cenu za poskytnutí doplňkových služeb, jako je balení a pronájem balicího materiálu, případně čištění a úklid. Některé společnosti zpoplatňují i pronájem stahovacích pomůcek (lana, pásy, vozíky a pod.), Ale většinou se započítávají již do základní hodinové sazby. Skutečně profesionální a seriózní společnosti mají na svých webových stránkách aktualizované ceníky, podle kterých si můžete v pohodlí svého domova vypočítat přibližnou cenu stěhování vaší domácnosti či kanceláře. Upřesníte ji při obhlídce a definitivně uzavřete po spočítání času na stěhování.

 

Dá se to i bez traumatu

Pokud se stěhování nevyhnete, zkuste si ho aspoň dobře připravit. Se stěhovací společností, pokud jste se rozhodli pro tento způsob, se předem dohodněte i na podrobnostech. Nepodceňujte ani balicí materiál a dávejte si pozor na své věci, dokud budou někde čekat na naložení do auta. A ještě jedna dobře míněná rada: Při stěhování z paneláku vaši sousedé ocení, pokud je dopředu upozorníte, že nějaký čas bude blokován výtah a na schodišti bude hustší provoz. Na případné trauma se tak budou moci připravit i oni.