Dobrá rada: Jak na plísně

27.11.2014 16:33

Větrat, větrat, a ještě jednou větrat - to je nejjednodušší rada, která vám může pomoci v boji s plísněmi. Jejich živnou půdou je totiž zvýšená vlhkost. V domácnostech by neměla přesáhnout 40 až 50 procent.

Pravidelným větráním byste její hodnoty mohli udržet v normě, nevětrejte však během deště. Pokud je to možné, sušte prádlo venku. Odpařující se kusy oblečení umí vytvořit efekt deštného pralesa. Vzduch by měl v pokojích proudit, proto odsuňte nábytek od stěn. Při vaření mějte zapnutý digestoř a dveře do koupelny nechávejte otevřené.

Vhodnou prevencí jsou i pohlcovače vlhkosti, které nejen zachytí nadbytečnou vlhkost, ale i provoní vzduch. Pokud se již plíseň objevila, nikdy ji ze stěn neseškrabujte. Spóry by rozvířily v prostoru a mohli byste je vdechnout. Na malé plísně použijte speciální prostředky proti plísním. Hrozba nepříjemného zápachu a plísní se zvyšuje zejména na konci zimy, kdy stoupají hladiny řek. Voda často zaplaví sklepy domů. Odčerpáním vody a vysušením se to však nekončí. Plíseň se umí objevit opakovaně.

Pokud plísně zasáhly velké plochy, obraťte se na odborníky. Ti s nimi zatočí pomocí speciální chemie a ozónovaním.