Naučte se připravovat kávu jako Italové

01.12.2014 16:14

Omrzelo vás už pít doma pouze instantní či zalévanou kávu? Ristretto, cappuccino a další pravé kávové nápoje, které pocházejí z kolébky kávové kultury, z Itálie, si můžete připravit jednoduše i ve své kuchyni či kanceláři. Přinášíme vám přehled, jak na to.

Espresso

Politik Charles Maurice de Talleyrand z 18. století se jednou vyjádřil, že espresso by mělo být černé jako ďábel, horké jako peklo, čisté jako anděl a sladká jako láska. A největší  "kávičkári" na světě od té doby nemohou jinak než dát mu za pravdu. Na pravé espresso potřebujete hlavně dvě věci - dobrou kávu a kvalitní kávovar. "Ideální espresso se připravuje ze 45 ml vody a vždy se servíruje do předehřátého šálku a s malou sklenicí čisté neperlivé vody" říká Roman Hiller, majitel firmy RHvending, která zajišťuje servis a prodej kávovarů.

Ristretto

Pokud si chcete objednat nebo připravit silnou kávu, zapomeňte na výraz Picollo. Vysoce koncentrované espresso se v Itálii a také v celém světě znalců kávy nazývá ristretto. "Ristretto je nejaromatičtější nápoj připravený z kávy. Vzniká ze standardní dávky umleté kávy jako při espressu ale s menším poměrem vody. Při zadání této volby na kávovaru by mělo kávou protéct optimálně pouze 25 ml horké vody " vysvětluje Roman Hiller.

Espresso doppio

Pokud vás přátelé poprosí o velké espresso, připravíte ho úplně jednoduše. Použijte dvojitou dávku kávy a dvojitou dávku vody, tedy 90 ml. Pokud máte kvalitní automatický kávovar, i tuto volbu si můžete zvolit pouhým stisknutím tlačítka. Nezapomeňte však na větší šálek na kávu, kterou je také vhodné před podáváním nahřát na ideální teplotu 55 ° C.

Espresso macchiato

Krkolomné slovo na přečtení se vyslovuje jednoduše jako "makiáto". A i jeho přípravu zvládnete naprosto hravě. Tento nápoj se podává jako kombinace espressa a tenké vrstvy mléčné pěny na povrchu. " Na espresso se doporučuje použít méně vody - 40 ml. Optimální dávka mléčné pěny, kterou si připravíte pomocí příslušenství ke kávovaru - zařízení na napěnění mléka - je jedna polévková lžíce, "doporučuje odborník na kávovary Roman Hiller.

Cappuccino

I název tohoto nápoje má původ v italštině. Je odvozen od názvu mnichů z řádu kapucínů. Správným nalitím mléčné pěny na povrch kávy by totiž měla tato "čepice" z mléka získat hnědý nádech, tak jako kapuce mnichů. Cappuccino se připravuje v poměru třetina espressa (o objemu 50 ml), třetina horkého mléka a třetina mléčné pěny.

latte macchiato

Kávu s velkým poměrem mléka ve vysokých sklenicích určitě znáte, pokud neholdujete typicky hořké chuti espressa. Připravuje se z 55 ml espressa a hodně mléka, které tvoří až tři čtvrtiny objemu nápoje. "I latte macchiato se dá připravit pomocí automatického kávovaru a jeho příslušenství na mléko zcela jednoduše, jedním stiskem tlačítka. V skleněném poháru se vám vytvoří tři vrstvy. Na spodku se usadí horké mléko, uprostřed espresso a na vrchu nápoje zůstane bohatá mléčná pěna, " dokončuje prodejce kávovarů  Roman Hiller.