Triky jak zabít bakterie v domácnosti

28.11.2014 09:27

Přinášíme několik šikovných tipů a rad, jak vyhnat z domova co nejvíce bakterií.

Bakterie

Onemocnět je pech. Ale před tím, než vstoupíte do čekárny lékaře plné nemocných lidí a necháte se od lékaře vyšetřit. Ještě než začnete obviňovat KÝCHAJÍCÍ cestujícího z autobusu, uvědomte si, že na vás může "špatně" působit právě vlastní domov. Udělejte si z něj proto jakousi zónu bez nemocí. Přinášíme několik šikovných tipů a rad, jak vyhnat z domova co nejvíce bakterií.

Nebuďte "rychle-vysavač"

Pokud vysáváte, tak zastávajte pravidlo, čím pomaleji, tím lépe vysajete. Rychlé vysávání víří mnohem více prachu, než se vám podaří vysát. Když se vám textilní sáček na prach naplní, vyneste ho vyprázdnit ven z bytu nebo domu. Jak tvrdí profesor ekologie a mikrobiologie z Arizonské Univerzity Charles Gerba, když totiž vyprazdňujete takové pytlík naplněné prachem, mohou se z něj uvolnit bakterie a viry E.coli a salmonely do vzduchu.

Zapněte odsavač vzduchu v koupelně

Pokud se sprchujete či koupete, zapněte ventilátor, zabraňuje totiž tvorbě plísní. Tato nenápadná látka může být příčinou kašle, tlaku na hrudi či svědění očí u vás v rodině. Plíseň je také velmi nebezpečná pro vznik astmatu, ale i respiračních či kožních alergií, a také může být nebezpečná pro lidi, kteří již těmito chorobami trpí.

Vylučte nebo omezte jedovaté produkty

Množství druhů mýdel a jiných čistících prostředků obsahuje nebezpečné prvky. V mnoha osvěžovačích vzduchu můžete najít ftaláty a jiné chemikálie, které dokonce mohou způsobovat reprodukční problémy. Existují bezpečnější způsoby jak udržet váš domov voňavý. Použijte vývar z citrusové kůry a příjemně voňavých rostlin. Tyto přírodní produkty neobsahují žádné škodlivé parfémy a barviva nalezené v mnoha výrobcích pro domácnost.

Vyčistěte baterii v kuchyni

Samotná kuchyňská baterie je živnou půdou pro bakterie, kterým se daří právě ve vlhkých podmínkách. Odtud se již velmi jednoduše dostanou přímo do jídla nebo nápojů. Proto pravidelně rozmontujte baterii i sifon, ponořte na chvíli do roztoku chloru, pořádně opláchněte a nechte vyschnout.

Vyčistěte vstupní rohož na boty

Bakterie jsou hosty, kteří nejsou vítáni. Jejich návštěvu byste měli vždy odmítnout. Podle nedávných výzkumů až téměř 96% bot obsahovalo stopy bakterie, kterou obsahují výkaly. Pokud se chcete zbavit bakterii hned při vstupu do vašeho bytu či domu, postříkejte rohož jednou týdně dezinfekčním sprejem a zujte si boty dříve, než vstoupíte domů.

Vydezinfikujte těsnění chladničky

Pokud chcete uchránit jídlo uskladněné v ledničce či mrazničce, určitě pravidelně vyčistěte její vnitřní těsnění. Z testování 160-ti domů v Arizoně se zjistilo, že až v 83% domácností byla na tomto místě zjištěna plíseň.